Hoe teken je zorgeloos een vaststellingsovereenkomst bij ziekte?

Vaststellingsovereenkomst tekenen tijdens ziekte

Regelmatig komt het voor dat er sprake is van ziekte, waardoor de arbeidsrelatie niet soepel verloopt. Je kan dan een vaststellingsovereenkomst (ook beëindigingsovereenkomst genoemd) van de werkgever aangeboden krijgen voor een ontslag met wederzijds goedvinden bij ziekte. Hoe teken je zorgeloos een vaststellingsovereenkomst bij ziekte?

Of laat direct gratis jouw vaststellingsovereenkomst controleren.

Gratis advies

Wat is het gevaar van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte?

De werkgever heeft een loondoorbetalingsverplichting van minimaal 2 jaar. Dit betekent dat de werkgever verplicht is om het salaris 2 jaar (of maximaal 3 jaar als er een loonsanctie is opgelegd door het UWV) lang door te betalen. Als je een vaststellingsovereenkomst bij ziekte tekent én je bent nog steeds ziek als de arbeidsovereenkomst tijdens de termijn van de loondoorbetalingsverplichting eindigt, dan ontvang je mogelijk geen Ziektewetuitkering van het UWV. Het UWV ziet dit namelijk als benadelingshandeling en kan de aanvraag weigeren: het UWV wordt benadeeld als ze een uitkering moeten betalen terwijl je nog recht had gehad op salaris bij de werkgever.

Wanneer kan je een vaststellingsovereenkomst bij ziekte ziekte teken?

Er zijn twee situaties waarbij je wel een vaststellingsovereenkomst kan tekenen bij ziekte: 

  1. Als er sprake is van langdurige ziekte (minimaal 2 jaar ziekte): meer informatie hierover lees je in onze blog “Ontslag na 2 jaar ziekte”.
  2. Als je verwacht weer hersteld te zijn als de arbeidsovereenkomst eindigt.

Als je namelijk weer hersteld bent, dan hoef je geen Ziektewetuitkering aan te vragen. Je bent dan namelijk weer beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Dit zorgt ervoor dat je bij een nieuwe werkgever kan gaan werken of een WW-uitkering kan aanvragen. 

Let op! Het is natuurlijk lastig om te zeggen of je gegarandeerd weer beter zal zijn bij het einde van de arbeidsovereenkomst. Je neemt daarom een weloverwogen risico bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte. Dit risico kan je beperken door de bedrijfsarts om advies te vragen én voldoende tijd en ruimte in te bouwen om te herstellen. Dit laatste doe je door een wat langere opzegtermijn af te spreken in de vaststellingsovereenkomst.

Gratis vso adviesgesprek

Praktijkvoorbeeld vaststellingsovereenkomst bij ziekte: werknemer met een burn-out

Vaststellingsovereenkomst-bij-ziekte

Een werknemer die kampt met burn-out klachten is een veelvoorkomende situatie. We nemen deze situatie daarom als voorbeeld voor een vaststellingsovereenkomst bij ziekte. Regelmatig hangt een burn-out samen met de omstandigheden op het werk. Het is nog niet met zekerheid te zeggen hoelang het herstel zal duren, maar de vooruitzichten zien er goed uit. Bovendien kan rust omtrent de situatie op het werk zorgen voor een beter herstel. Een terugkeer naar dezelfde functie wordt lastig en de werknemer is gebaat bij duidelijke afspraken.

In dit voorbeeld kan overwogen worden om een vaststellingsovereenkomst bij ziekte te tekenen, ook al is de werknemer nog niet 2 jaar ziek. Het is aan te raden om in de vaststellingsovereenkomst voldoende tijd en ruimte in te bouwen, door middel van een wat langere opzegtermijn. Zo heeft de werknemer voldoende rust om te herstellen. Voor de zekerheid kan ook de bedrijfsarts worden gevraagd om advies. Het is gebruikelijk dat de werknemer zich beter meldt voordat de vaststellingsovereenkomst wordt getekend. 

Laat je adviseren over een vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Vooral als je ziek bent is het belangrijk om je goed te laten adviseren over de mogelijke voorwaarden en de risico’s van een vaststellingsovereenkomst. De gevolgen zijn namelijk groot als het misgaat. Tegelijkertijd kan een goede vaststellingsovereenkomst een oplossing zijn voor een benarde situatie. Zo kan je vrijgesteld worden van re-integratieverplichtingen en een mooie ontslagvergoeding afspreken. Meer informatie over de vaststellingsovereenkomst lees je in onze blog. “Wat is een vaststellingsovereenkomst”. Neem gerust contact met ons op. 

Deze blog is geschreven door Jay Remmelzwaal

Gratis advies

Geplaatst op 7 mei, 2024