Hoe transitievergoeding tijdelijk contract claimen

transitievergoeding tijdelijk contract

Heb je recht op een transitievergoeding bij een tijdelijk contract? Het antwoord is simpel: ja. Toch vinden veel mensen het vaak lastig om de transitievergoeding te claimen als hun tijdelijke contract eindigt. In deze blog leggen wij uit hoe je de transitievergoeding bij een tijdelijk contract kan berekenen en claimen.

Gratis advies

Transitievergoeding bij tijdelijk contract

Voorheen was het zo dat je pas recht had op een transitievergoeding nadat je 24 maanden in dienst was bij een werkgever. Op 1 januari 2020 is dit veranderd door de Wet arbeidsmarkt in balans. Je hebt nu al vanaf dag 1 dat je aan het werk bent recht op een transitievergoeding. Dit betekent bijvoorbeeld dat als je binnen 3 weken wordt ontslagen binnen je proeftijd, je recht hebt op een transitievergoeding. Ook als jouw tijdelijk contract afloopt heb je dus recht op een transitievergoeding.

Wil je weten waar je allemaal op moet letten als jouw tijdelijke contract eindigt? Lees dan onze blog “Tijdelijk contract wordt niet verlengd“.

Wanneer geen transitievergoeding bij tijdelijk contract

Als je zelf ontslag neemt of via de kantonrechter wordt ontslagen, omdat je ernstig verwijtbaar hebt gehandeld (of iets hebt nagelaten), dan heb je geen recht op een transitievergoeding bij een tijdelijk contract. Ook heb je geen recht op een transitievergoeding als je op staande voet bent ontslagen. 

Een arbeidsovereenkomst eindigt vaak met een vaststellingsovereenkomst. Sluit je een vaststellingsovereenkomst terwijl je een tijdlijk contract hebt? Dan heb je niet automatisch recht op een transitievergoeding. Dit betekent echter niet dat je geen ontslagvergoeding ter hoogte van de transitievergoeding ontvangt. Sterker nog, je kan onderhandelen over de hoogte van een ontslagvergoeding. Bij de onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst is de transitievergoeding meestal het minimumbedrag van wat je kunt krijgen. Hulp nodig bij onderhandelen? Neem dan direct contact met ons op

In onze blog “Wat is een vaststellingsovereenkomst” leggen wij alles uit over de vaststellingsovereenkomst en welke afspraken daarin moeten en kunnen worden gemaakt. 

Heb jij een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Laat deze dan altijd controleren door een ontslagspecialist.

Vaststellingsovereenkomst laten controleren

Hoogte transitievergoeding tijdelijk contract

Hoe hoog is jouw transitievergoeding dan als jouw tijdelijke contract eindigt? Dit is afhankelijk van jouw salaris en dienstjaren. De hoogte van de transitievergoeding in 2024 is in de wet vastgelegd en bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Het maximale bedrag is € 94.000,- of een jaarsalaris als dat hoger is. Bij een tijdelijk contract is de transitievergoeding dus nooit een astronomisch hoog bedrag, omdat je niet tientallen jaren hebt gewerkt.

Wil je weten waar jij recht op hebt? Bereken direct jouw transitievergoeding met onze tool.

Bereken transitievergoeding

Claim transitievergoeding tijdelijk contract

Kom binnen drie maanden na het einde van jouw tijdelijke contract in actie. Let op! Na drie maanden kan je geen aanspraak meer maken op de transitievergoeding. Dit is een strenge termijn. Hoe ga je te werk?

Stap 1: werkgever informeren

Laat de werkgever schriftelijk weten – bijvoorbeeld per mail – dat je recht hebt op een transitievergoeding en dat je erop vertrouwt dat je die bij de eindafrekening krijgt uitbetaald.

Stap 2: vraag een berekening op

Vraag een (proef)berekening van de transitievergoeding bij de werkgever op.

Stap 3: controleer de transitievergoeding

Controleer of de transitievergoeding correct is berekend. Gebruik hiervoor onze tool.

Stap 4: verzoek tot betaling

Verzoek de werkgever om het bedrag van de transitievergoeding bij de eindafrekening over te maken.

Hulp bij claimen transitievergoeding tijdelijk contract

Lukt het niet om de transitievergoeding zelf te claimen? Twijfel dan niet om de hulp van Ontslagmeesters in te schakelen. Wij kunnen namens jou een brief versturen naar jouw werkgever met het verzoek de transitievergoeding te betalen. Is jouw werkgever dan toch nog steeds niet bereid om de transitievergoeding te betalen, dan kan je de werkgever dwingen door binnen drie (3) maanden na het einde van het tijdelijke contract een verzoek naar de rechtbank te versturen. Neem direct contact met ons op.

Deze blog is geschreven door Jay Remmelzwaal

Vaststellingsovereenkomst laten controleren

Geplaatst op 4 september, 2022