Hoe transitievergoeding tijdelijk contract claimen

transitievergoeding tijdelijk contract

Heb je recht op een transitievergoeding bij een tijdelijk contract? Het antwoord is simpel: ja. Toch vinden veel mensen het vaak lastig om de transitievergoeding te claimen als hun tijdelijke contract eindigt. In deze blog leggen wij uit hoe je de transitievergoeding bij een tijdelijk contract kan berekenen en claimen.

Vrijblijvend kennismaken

Inhoud

Transitievergoeding bij tijdelijk contract

Voorheen was het zo dat je pas recht had op een transitievergoeding nadat je 24 maanden in dienst was bij een werkgever. Op 1 januari 2020 is dit veranderd door de Wet arbeidsmarkt in balans. Je hebt nu namelijk al vanaf dag 1 dat je aan het werk bent recht op een transitievergoeding. Dit betekent bijvoorbeeld dat als je binnen 3 weken wordt ontslagen binnen je proeftijd, je recht hebt op een transitievergoeding. Ook als jouw tijdelijk contract afloopt heb je dus recht op een transitievergoeding.

Wil je weten waar je allemaal op moet letten als jouw tijdelijke contract eindigt? Lees dan onze blog “Tijdelijk contract wordt niet verlengd“.

Geen transitievergoeding bij tijdelijk contract

Als je zelf ontslag neemt of via de kantonrechter wordt ontslagen, omdat je ernstig verwijtbaar hebt gehandeld (of iets hebt nagelaten), dan heb je geen recht op een transitievergoeding bij een tijdelijk contract. Ook heb je geen recht op een transitievergoeding als je op staande voet bent ontslagen. 

Een arbeidsovereenkomst eindigt vaak met een vaststellingsovereenkomst. Sluit je een vaststellingsovereenkomst terwijl je een tijdlijk contract hebt? Dan heb je niet automatisch recht op een transitievergoeding. Dit betekent echter niet dat je geen ontslagvergoeding ter hoogte van de transitievergoeding ontvangt. Sterker nog, je kan onderhandelen over de hoogte van een ontslagvergoeding. Bij de onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst is de transitievergoeding meestal het minimumbedrag van wat je kunt krijgen. Hulp nodig bij onderhandelen? Neem dan direct contact met ons op

In onze blog “Wat is een vaststellingsovereenkomst” leggen wij alles uit over de vaststellingsovereenkomst en welke afspraken daarin moeten en kunnen worden gemaakt. 

Heb jij een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Laat deze dan altijd controleren door een ontslagspecialist.

Gratis vaststellingsovereenkomst laten controleren

Hoogte transitievergoeding tijdelijk contract

Hoe hoog is jouw transitievergoeding dan als jouw tijdelijke contract eindigt? Dit is afhankelijk van jouw salaris en dienstjaren. De hoogte van de transitievergoeding in 2023 is in de wet vastgelegd en bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Het maximale bedrag is € 89.000 of een jaarsalaris als dat hoger is. Bij een tijdelijk contract is de transitievergoeding dus nooit een astronomisch hoog bedrag, omdat je niet tientallen jaren hebt gewerkt.

Wil je weten waar jij recht op hebt? Bereken direct jouw transitievergoeding met onze tool.

Bereken transitievergoeding

Claim transitievergoeding tijdelijk contract

Betaalt jouw werkgever geen transitievergoeding of een te lage transitievergoeding? Kom dan binnen drie maanden na het einde van jouw tijdelijke contract in actie. Let op! Na drie maanden kan je geen aanspraak meer maken op de transitievergoeding. Dit is een strenge termijn. Wij hebben een gratis modelbrief die je alleen maar hoeft in te vullen en naar de werkgever kan versturen om de transitievergoeding bij een tijdelijk contract te claimen. Gratis modelbrief aanvragen.

Hulp bij claimen transitievergoeding tijdelijk contract

Lukt het niet om de transitievergoeding zelf te claimen? Twijfel dan niet om de hulp van Ontslagmeesters in te schakelen. Wij kunnen namens jou een brief versturen naar jouw werkgever met het verzoek de transitievergoeding te betalen. Is jouw werkgever dan toch nog steeds niet bereid om de transitievergoeding te betalen, dan kan je de werkgever dwingen door binnen drie (3) maanden na het einde van het tijdelijke contract een verzoek naar de rechtbank te versturen. Wij helpen graag met het opstellen van zo’n verzoek. Neem direct contact met ons op.

Deze blog is geschreven door Jay Remmelzwaal

Gratis advies

Geplaatst op 4 september, 2022