Heb ik recht op een ontslagvergoeding?

Heb ik recht op een ontslagvergoeding

Bijna iedere werknemer die wordt ontslagen heeft recht op een ontslagvergoeding. Er zijn twee soorten ontslagvergoedingen: de transitievergoeding en de aanvullende ontslagvergoeding (billijke vergoeding). In deze blog leggen wij uit wanneer je recht hebt op een transitievergoeding en billijke vergoeding.

Transitievergoeding berekenen

Wil jij eerst meer lezen over de manieren waarop jij kan worden ontslagen? Lees dan onze blog “Met welke redenen mag een werkgever iemand ontslaan?”. 

Transitievergoeding

Bijna iedere werknemer heeft recht op een transitievergoeding

Dit geldt zowel voor werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde (een vast contract) tijd als bepaalde tijd (een tijdelijk contract).

Komt jouw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (tijdelijk contract) ten einde, omdat deze afloopt? Ook dan heb je recht op een transitievergoeding.

In onze blog “Tijdelijk contract wordt niet verlengd” geven wij meer informatie over het automatisch aflopen van jouw tijdelijke contract, waar je op moet letten en wat je kan doen.

Wanneer heb je geen recht op een transitievergoeding?

Als je zelf ontslag neemt of via de kantonrechter wordt ontslagen, omdat je ernstig verwijtbaar hebt gehandeld (of iets hebt nagelaten), dan heb je geen recht op een transitievergoeding. Ook heb je geen recht op een transitievergoeding als je op staande voet bent ontslagen.

Een arbeidsovereenkomst eindigt vaak met een vaststellingsovereenkomst. Sluit je een vaststellingsovereenkomst? Dan heb je niet automatisch recht op een transitievergoeding. Dit betekent echter niet dat je geen ontslagvergoeding ontvangt. Sterker nog, je kan onderhandelen over de hoogte van een ontslagvergoeding. Bij de onderhandelingen is de transitievergoeding meestal het bodembedrag van wat je kunt krijgen. Hulp nodig bij onderhandelen? Neem dan direct contact met ons op.

Het is gebruikelijk om een hogere ontslagvergoeding af te spreken in een vaststellingsovereenkomst. Bijvoorbeeld twee keer de transitievergoeding of zelfs meer. Onderhandel daarom altijd over de ontslagvergoeding.

In onze blog “Wat is een vaststellingsovereenkomst” leggen wij alles uit over de vaststellingsovereenkomst en welke afspraken daarin kunnen worden gemaakt.

Heb jij een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Laat deze dan altijd controleren door een ontslagspecialist.

Vaststellingsovereenkomst controleren

Hoogte van de transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding in 2024 is in de wet vastgelegd en bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Het maximale bedrag is € 94.000,- of een jaarsalaris als dat hoger is.

Wil je weten waar jij recht op hebt? Bereken direct jouw transitievergoeding met onze tool.

Bereken transitievergoeding

Claim jouw transitievergoeding op tijd

Betaalt jouw werkgever geen transitievergoeding of een te lage transitievergoeding? Kom dan binnen drie maanden na het einde van jouw arbeidsovereenkomst in actie. Let op! Na drie maanden kan je geen aanspraak meer maken op de transitievergoeding. Dit is een strenge termijn.

Is jouw werkgever niet bereid om de transitievergoeding te betalen, dan kan je de werkgever dwingen door binnen drie (3) maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst een verzoek naar de rechtbank te versturen. Wij helpen graag met het opstellen van zo’n verzoek. Neem direct contact met ons op.

Billijke vergoeding 

Naast de transitievergoeding bestaat er een aanvullende ontslagvergoeding, genaamd de billijke vergoeding. Je hebt recht op een billijke vergoeding als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Met andere woorden, gedrag van de werkgever dat niet door de beugel kan. Dit kan van alles zijn. Denk aan situaties zoals:

 • Een werkgever die de arbeidsovereenkomst van een werknemer zomaar zonder goede reden beëindigt.
 • Onterecht ontslag op staande voet.
 • Een werkgever die een werknemer wegpest.
 • Een werkgever die nalaat een zieke werknemer te re-integreren.
 • Een werkgever die zich schuldig heeft gemaakt aan een ernstige schending van privacy, bijvoorbeeld door de werknemer lange tijd te volgen of spioneren.
 • Een werkgever die discrimineert.

  Wanneer er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever is altijd aan de rechter. Onze ontslagspecialisten kunnen inschatten of jij kans maakt op een billijke vergoeding.

  Denk jij dat jouw werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld? Neem dan direct contact met ons op. Onze ontslagspecialisten behalen voor jou de hoogste billijke vergoeding. Dit kan via onderhandelingen, maar als het nodig is via de rechter.

Hoogte van de billijke vergoeding

Er is geen vaste berekening om de hoogte van de billijke vergoeding te bepalen. De hoogte van de billijke vergoeding is afhankelijk van de omstandigheden van de zaak en wordt door de rechter vastgesteld. Er is dus géén rekenformule zoals bij de transitievergoeding. Onze ontslagspecialisten kunnen inschatten een inschatting maken.

Het is de bedoeling dat de werknemer wordt gecompenseerd voor het ernstig verwijtbaar handelen. Uit de rechtspraak volgt dat rechters rekening houden met factoren zoals:

 • Hoe verwijtbaar het gedrag van de werkgever is: als de werkgever iets zeer ernstigs heeft gedaan is de kans groot de billijke vergoeding hoger uitvalt.
 • In hoeverre de werknemer ook wat valt te verwijten: als het handelen of nalaten van de werkgever ook (deels) de eigen schuld is van de werknemer kan dit worden meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de billijke vergoeding.
 • Of de werknemer al ander werk heeft.
 • Of de werknemer recht heeft op een transitievergoeding en/of een vergoeding wegens onregelmatige opzegging.
 • Pensioenschade.

De hoogte van de billijke vergoeding verschilt dus per zaak. De bedragen lopen uiteen van enkele duizenden euro’s tot tonnen.

Direct advies

Rechter wijst een ontslagvergoeding van 150.000 euro toe

Op 3 december 2021 is een uitspraak gepubliceerd waarbij de rechter een werkgever veroordeelt tot betaling van een ontslagvergoeding van maar liefst 150.000 euro. De werkgever geloofde niet dat de werknemer ziek was. Dit terwijl de werknemer na haar zwangerschap wel degelijk fysieke klachten had.

Tot wel twee keer toe werd door de werkgever ontslag aangevraagd bij het UWV. Deze aanvragen werden door het UWV afgewezen wegens ziekte van de werknemer. Nadat de werkgever de werknemer verder onder druk zette met onder ander een onterechte waarschuwing was de maat bij de werknemer vol. Zij spande met succes een procedure aan bij de rechter. Dat kwam de werkgever duurt te staan met een veroordeling in de betaling van een billijke vergoeding. Onderdeel bij de berekening van de billijke vergoeding was een immateriële vergoeding van 40.000 euro wegens onnodig psychisch leed dat de werknemer heeft geleden.

Denk jij dat jouw werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld? Neem dan direct contact met ons op.

Claim jouw billijke vergoeding op tijd

Ook bij de billijke vergoeding geldt dat je op tijd moet zijn om de vergoeding te claimen. Binnen 2 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst dient de werknemer een verzoek te hebben verstuurd aan de rechtbank. Na deze periode vervalt het recht op een billijke vergoeding. Wij helpen graag met het opstellen van een verzoek. Neem direct contact met ons op.

Deze blog is geschreven door Jay Remmelzwaal

Direct advies

Geplaatst op 30 juni, 2021