Mag je een gesprek met de werkgever opnemen?

Mag je stiekem gesprekken opnemen?

Regelmatig krijgen wij de vraag: mag je een gesprek met de werkgever opnemen? Hier staan twee belangen lijnrecht tegenover elkaar. Het belang van de werknemer om bewijs te verzamelen versus het privacybelang van de werkgever. In deze blog leggen wij uit of je een gesprek met jouw werkgever mag opnemen.

Gratis advies

Waarom is een gesprek met werkgever opnemen belangrijk?

Het spreekt voor zich waarom een gesprek met de werkgever opnemen belangrijk is: bewijs verzamelen. Helaas krijgen wij nog geregeld te horen ”zus en zo is gebeurd, maar ik heb er geen bewijs meer van”. Dat is zonde en het liefst wil je dat natuurlijk voor zijn. Een opname van een gesprek kan net dat laatste stukje bewijs zijn wat nodig is in een onderhandeling of procedure bij de rechter.

Opnemen van een gesprek kan waardevol zijn

Dat een opname waardevol kan zijn zagen we bijvoorbeeld in een uitspraak die is gedaan in een ontslagzaak van een werknemer van een bouwbedrijf. De werknemer had stiekem geluidsopnamen gemaakt van salarisonderhandelingen. Dit bewijs leverde hem uiteindelijk een ontslagvergoeding op van maar liefst een half miljoen euro in plaats van de eerder aangeboden 5.000 euro.

Ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever leidt tot een hogere ontslagvergoeding

Waarom kan een gespreksopname een aanzienlijk hogere ontslagvergoeding opleveren? Dit komt doordat ernstig verwijtbaar handelen van een werkgever door de rechter wordt bestraft met een aanvullende ontslagvergoeding, de zogeheten billijke vergoeding.

Een gesprek met de werkgever opnemen kan helpen om te bewijzen dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Denk bijvoorbeeld aan (seksuele) intimidatie wat duidelijk blijkt uit een gespreksopname. Of het door de werkgever te snel aansturen op een einde van de arbeidsovereenkomst waardoor er een verstoorde arbeidsrelatie is ontstaan.

Meer weten over de billijke vergoeding? Lees alles over ontslagvergoedingen in onze blog.

Denk jij dat jouw werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en wil jij weten of je recht hebt op een hogere ontslagvergoeding? Neem direct contact met ons op

Mag ik een gesprek met de werkgever opnemen?

Mag ik een gesprek met de werkgever opnemen volgens de wet? 

Hoe zit dat juridisch? Mag ik dan zomaar inbreuk maken op de privacy van de werkgever? Nee niet zomaar. Een gesprek met de werkgever opnemen valt onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit is de privacywet die regelt wanneer je wel en niet inbreuk mag maken op iemands privacy als je persoonsgegevens verwerkt. 

Als je een gesprek met de werkgever opneemt verwerk je persoonsgegevens. De AVG is echter niet van toepassing als je persoonsgegevens verwerkt voor huishoudelijke doeleinden. Of het opnemen van gesprekken met een werkgever valt onder huishoudelijk doeleinden is niet helemaal duidelijk. Je kan je natuurlijk wel op dat standpunt stellen: je neemt enkel voor eigen gebruik de gesprekken op voor het geval er een juridisch conflict ontstaat. 

Gratis advies

Je hebt een gerechtvaardigd belang om een gesprek met de werkgever op te nemen

Zelfs als de AVG wél van toepassing is zijn er voldoende mogelijkheden in de AVG om een gesprek met de werkgever op te nemen. De AVG zegt namelijk dat je persoonsgegevens mag verwerken als je een goede reden hebt: een zogeheten wettelijke grondslag. De zes wettelijke grondslagen zijn in de AVG genoemd. Eén van deze wettelijke grondslagen is het gerechtvaardigd belang. Dit betekent dat als jij (of een ander) een gerechtvaardigd belang hebt, je een goede reden hebt om persoonsgegevens te verwerken en dit daarom ook mag doen.

Gerechtvaardigd belang voor opnemen gesprek met de werkgever

Het is overduidelijk dat er een gerechtvaardigd belang aanwezig is voor het opnemen van een gesprek met de werkgever. Je moet jezelf immers kunnen verdedigen tegen de ‘sterkere’ werkgever. Daarnaast kan een geluidsopname dé sleutel zijn voor een hogere ontslagvergoeding. Bovendien is er geen andere mogelijkheid om het bewijs vast te leggen. Als je ergens een duidelijk belang bij hebt is het wel het opnemen van gesprekken met de werkgever.

Meer weten over privacy op de werkvloer? Ontslagmeesters is gecertificeerd privacy professional. Neem gerust contact met ons op.   

Mag ik ook stiekem een gesprek met de werkgever opnemen? 

Moet ik dan geen toestemming vragen aan de werkgever of de werkgever voorafgaand informeren over de gespreksopname? Nee, het is onredelijk om dit van een werknemer te vragen. Als je de werkgever namelijk wel zou laten weten dat je het gesprek opneemt of wil opnemen, krijgt het gesprek een totaal andere wending. De werkgever praat dan waarschijnlijk met meel in de mond. Dat is natuurlijk niet de bedoeling als je de ware aard van de werkgever – en misschien zelfs verwijtbaar handelen – wil vastleggen. Wel adviseren wij om de werkgever op een later geschikt moment – achteraf – te informeren over de opname met daarbij ook een motivatie waarom je dit hebt gedaan.  

Hulp nodig bij de communicatie met de werkgever? Wij nemen dit graag uit handen. Neem gerust contact met ons op.

Neem maatregelen om de opname van het gesprek met de werkgever goed te beveiligen

Volgens de AVG dien je zorgvuldig met persoonsgegevens om te gaan. Neem daarom concrete maatregelen om de kans op een datalek zo klein mogelijk te houden:

  • Neem alleen gesprekken op met als doel om bewijs vast te leggen en publiceer de gespreksopnamen bijvoorbeeld niet in het openbaar.
  • Deel de gespreksopnamen met zo min mogelijk personen en alleen als het nodig is (need to have).
  • Sla de gespreksopnamen goed beveiligd op en bewaar de opnamen niet op een onbeveiligde omgeving zoals een USB-stick of harde schijf.
  • Verwijder de gespreksopnamen direct als de onderhandeling of procedure is afgerond.

Vragen over welke maatregelen jij het beste kunt nemen? Neem gerust contact met ons op.

Deze blog is geschreven door Jay Remmelzwaal

Gratis advies

Geplaatst op 3 juni, 2022